VN klagen Indonesische militairen aan wegens misdaden in Oost-Timor

Print
De Verenigde Naties hebben dinsdag 32 personen aangeklaagd wegens het vermoorden en martelen van Oost-Timorezen toen Oost-Timor, inmiddels een soeverein land, zich in 1999 losmaakte van Indonesië. Onder de verdachten zijn vijftien Indonesische militairen.
Uit de aanklachten blijkt dat de Speciale Misdaad Eenheid die de VN in Oost-Timor hebben opgezet een geheel andere visie heeft op de rol van het Indonesische leger bij de geweldsgolf die Oost-Timor destijds overspoelde dan de Indonesische justitie.

Het openbaar ministerie in Jakarta stelt zich op het standpunt dat het leger niet actief heeft deelgenomen aan het bloedvergieten, maar hooguit heeft nagelaten op te treden tegen het geweld, dat aan zo'n 2.000 Oost-Timorezen het leven heeft gekost. Volgens de VN-aanklachten hebben Indonesische officieren echter actief met de door hen opgezette milities samengewerkt om Oost-Timor in chaos te storten. Zij martelden onafhankelijkheidsleiders, doodden onschuldige burgers en joegen hele dorpen op de vlucht.

Dat de 32 verdachten ooit voor het gerecht zullen verschijnen is twijfelachtig. Allen bevinden zich naar verluidt in Indonesië, dat weigert verdachten uit te leveren omdat de wet dat verbiedt. Maar alleen al de aanklacht kan veel betekenen voor de nabestaanden, zei Eric McDonald, een van de VN-aanklagers. "Er is toch een gevoel dat de VN iets ondernemen om deze mensen voor het gerecht te brengen."

Eerdere zaken die de Speciale Eenheid aanhangig heeft gemaakt zijn in Dili behandeld door een panel van drie rechters onder leiding van een VN-rechter. Voor een beroep konden de veroordeelden terecht bij het Oost-Timorese hooggerechtshof.
McDonald zei dat de dagvaarding van dinsdag de belangrijkste was tot nu toe, omdat de leider van de Oost-Timorese milities en een hoge Indonesische officier erin worden genoemd. Luitenant-kolonel Siagian, de militaire commandant van het district Bobonaro, en diens inlichtingenofficier luitenant Sutrisno worden door de VN-aanklagers direct verantwoordelijk gesteld voor de moord op zes burgers in april 1999. Het bevel tot de moord was volgens de aanklacht afkomstig van Joao Tavares, de commandant van de pro-Indonesische Oost-Timorese Militiestrijdkrachten.
Nu in het nieuws