Eerste Belgische militairen in Afghanistan aangekomen

De voorhoede van het Belgische contingent van de internationale troepenmacht ISAF in Afghanistan is in de nacht van maandag op dinsdag in Kaboel aangekomen, zo is dinsdag uit militaire bron vernomen.

Een twintigtal Belgische militairen vertrok zondagnacht aan boord van drie C-130-vliegtuigen en kwam na een tussenlanding in Bakoe (Azerbeidjan) in de Afghaanse hoofdstad aan, zei een legerwoordvoerder.

De voorhoede, samengesteld uit de commandant van het detachement, kolonel Hans Roels, specialisten in langeafstandscommunicatie, leden van de luchtcomponent (vroeger luchtmacht) en andere militairen, moet de komst voorbereiden van de rest van het contingent, zo'n 160 manschappen die vanaf begin maart toekomen.

De Belgische regering aanvaardde de opdracht in november 2002 op verzoek van Duitsland en Nederland, die het bevel over Isaf volgende week maandag overnemen. De meeste Belgische militairen zullen de internationale luchthaven van Kaboel bewaken, de belangrijkste verbinding van ISAF met de buitenwereld.

De troepenmacht is sinds december 2001 aanwezig in Afghanistan en telt momenteel zo'n 4.500 militairen uit 22 verschillende landen. ISAF (International Security Assistance Force) moet de Afghaanse autoriteiten helpen de veiligheid te handhaven in Kaboel en omgeving. De volgende bevelhebber wordt de Duitse generaal Norbert van Heyst.

Nu in het nieuws