Echtpaar licht priesters en kloosters op voor bijna 350.000 euro

Print
Een gepensioneerde leraar uit Sint-Niklaas is dinsdag samen met zijn vrouw voor de raadkamer verschenen nadat hij donderdag werd aangehouden. Mark V.M. heeft verschillende priesters en kloosterordes voor minstens 347.050 euro opgelicht. Dat heeft het parket van Dendermonde meegedeeld.
De man had enkele jaren geleden samen met zijn echtgenote en dochter de vzw DUPA opgericht, die geld zou inzamelen voor een Roemeens weeshuis. Het drietal schreef daarvoor vooral priesters en kloosterordes aan en vroeg hen financiële steun. Een nonnenklooster uit Mechelen maakte zo bijvoorbeeld een bedrag van 297.472 euro over. Een andere priester zou hen ook 39.662 euro geschonken hebben.
Het geld gebruikte V.M. voor persoonlijke doeleinden. Hij kocht verschillende voertuigen en deelde geschenken uit aan vrienden en familieleden.

De zaak kwam enkele weken geleden aan het licht toen verdachte transacties werden opgemerkt op de bankrekeningen van de leraar. Donderdag 30 januari werd V.M. dan samen met zijn vrouw aangehouden. De dochter van het koppel mocht beschikken.
Het parket vermoedt dat de oplichting al enkele jaren aansleept en heeft nog geen zicht op de omvang van de totale schade. Daarom wordt aan mogelijke gedupeerden gevraagd zich kenbaar te maken.
Nu in het nieuws