Wall Street klimt omhoog

Print
De effectenbeurs in New York is maandag met een lichte winst gesloten. Positieve cijfers over de activiteit in de verwerkende industrie in de Verenigde Staten brachten handelaren in een goede stemming, ondanks de dreiging van oorlog in Irak en het ongeluk met het Amerikaanse ruimteveer Columbia.
De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot 56,01 punten hoger (0,7 procent) op 8.109,82 punten. De technologiebeurs Nasdaq eindigde op 1.323,78 punten, een plus van 2,87 punten of 0,2 procent.
De ISM-index, de indicator van de activiteit in de verwerkende industrie, liet in januari voor de derde maand op rij groei zien. Dit lag in lijn der verwachtingen, maar gaf de aandelen toch een duwtje in de rug.

Het ongeluk met het ruimteveer Columbia wierp echter een schaduw over Wall Street. Om 11.00 uur lokale tijd hielden de handelaren twee minuten stilte om de zeven omgekomen astronauten te herdenken. Daarna deden ze het aandeel Boeing in de uitverkoop, omdat de toekomst van het ruimtevaartprogramma van dit bedrijf onzeker is geworden door het ongeluk. Het aandeel daalde 1,5 procent.

Grootste daler in New York was echter het telecombedrijf AT&T met 2,4 procent. Dit fonds kreeg klappen wegens het maandag bekendgemaakte nettoverlies van branchegenoot Ericsson. Bovenaan de Dow-Jonesindex prijkte Eastman Kodak met een plus van 4,3 procent. Andere stijgers waren Microsoft, SBC Communications, General Electric en United Technologies en McDonalds.
De euro won iets terrein op de dollar. De Europese munteenheid stond aan het eind van de handel in New York op 1,0780 dollar.
Nu in het nieuws