Bosnië wint van Joegoslavië in genocidezaak VN-hof

Print
Het Internationaal Gerechtshof heeft maandag bevestigd dat het bevoegd is inzake de genocideklacht die Bosnië in 1993 tegen Joegoslavië heeft ingediend.
Daarmee wordt een beslissing uit 1996 bevestigd. Belgrado had om een herziening van dat besluit gevraagd, op basis van "nieuwe feiten". Na de val van president Milosevic in 2000 had Joegoslavië nieuwe regelingen getroffen omtrent zijn omstreden VN-lidmaatschap. Ook trad het opnieuw toe tot de genocideconventie.

Volgens de uitspraak, die maandagmiddag werd voorgelezen door de president van het Internationaal Gerechtshof, Gilbert Guillaume, is het Joegoslavische verzoek om herziening niet ontvankelijk. Die herzieningsprocedure is namelijk alleen bedoeld voor feiten die op het moment van de eerdere uitspraak weliswaar nog niet bekend waren, maar wèl al bestonden. Daarom kunnen de "nieuwe feiten" uit 2000 en 2001 geen aanleiding vormen voor de herziening van een uitspraak uit 1996.

De zaak kan nu eindelijk inhoudelijk worden behandeld. Sarajevo vraagt de hoogste VN-rechters vast te stellen dat Joegoslavië de genocideconventie, een internationaal verdrag, heeft geschonden. Het Internationaal Gerechtshof, dat zetelt in het Haagse Vredespaleis, behandelt geschillen tussen staten. Een ander VN-hof in Den Haag, het Joegoslavië-Tribunaal, gaat over de strafrechtelijke verantwoordelijkheid van individuen. Het tribunaal heeft al een veroordeling wegens genocide in Bosnië uitgesproken.
Nu in het nieuws