Opnieuw besmeurde vogels aangespoeld op Belgische stranden

Print
Aan de stranden van de Belgische kust spoelen nog steeds met olie besmeurde vogels aan. Maandag werden tussen 150 en 200 nog levende zeevogels naar het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren in Oostende gebracht. Dat heeft de organisatie Vogelbescherming Vlaanderen dinsdag meegedeeld.
Net zoals zondag verspreiden de vogels een totaal andere geur dan de oliegeur van de Tricolor, het vrachtschip dat op 14 december in het Nauw van Calais zonk. De Vogelbescherming vermoedt daarom dat nog steeds illegale lozingen plaatsvinden op de Noordzee. De Beheerseenheid Mathematisch Model van de Noordzee (BMM) heeft stalen genomen om de olie te onderzoeken.

Op het strand van Oostende wordt dinsdag een grote revalidatiekooi voor de besmeurde vogels opgetrokken. In de kooi worden verschillende bassins met zeewater geplaatst. Bedoeling is dat de vogels er hun verenkleed opnieuw waterdicht maken vooraleer ze weer vrijgelaten worden. Aangezien de dieren zich normaal gezien rond deze tijd opmaken om naar de broedgebieden in onder meer Schotland, IJsland en Noorwegen te trekken, zullen ze waarschijnlijk meer noordelijk in de Noordzee worden uitgezet.

De Vogelbescherming roept nog altijd vrijwilligers op te komen helpen met het oprapen van besmeurde vogels. De vele kandidaten die reeds de handen uit de mouwen staken, zijn wegens vermoeidheid aan vervanging toe. Iedereen vanaf zestien jaar die wil helpen, kan terecht op info@vogelbescherming.be
Nu in het nieuws