Eerstdaags beslissing VCM over geschil TV-Limburg en VRT

Print
Het Vlaams Commissariaat voor de Media (VCM) verwacht eerstdaags een beslissing te nemen over de klacht van TV-Limburg tegen de VRT naar aanleiding van de thuiswedstrijden van Racing Genk in de Champions League voetbal.
De regionale omroep wil met de klacht een precedent scheppen door op termijn alle contracten van internationale organisatoren en nationale tv-zenders op hun rechtsgeldigheid te laten controleren. Zo hoopt TV Limburg te komen tot een eenduidige richtlijn en een strenge naleving van het decreet op de vrije nieuwsgaring.

Aanleiding van de klacht, die vrijdag bij het VCM opnieuw op tafel ligt, is een geschil tussen beide zenders rond de wedstrijd tussen de Belgische landskampioen en AEK Athene in september vorig jaar. Het feit dat het VCM de termijnen in de zaak al meermaals verlengde, bewijst dat de zaken niet eenvoudig liggen.

Tijdens de bewuste wedstrijd mocht TV Limburg van de UEFA geen sfeerbeelden maken in het Genkse Fenix-stadion. Volgens de Europese voetbalbond komt dat recht toe aan de houder van de exclusieve rechten. In Vlaanderen is dat de openbare omroep, die de rechten ondertussen ook al voor de periode 2003-2006 binnenhaalde.

De regionale zender zag zich daarentegen gesteund door het decreet op de vrije nieuwsgaring. Dat bepaalt dat elke door de Vlaamse gemeenschap erkende TV-zender sfeerbeelden mag schieten in de marge van een evenement.

Het kwam tot een rechtszaak in kort geding tussen beide zenders. In eerste aanleg werd de VRT verplicht TV Limburg toegang te verlenen tot het stadion. De openbare omroep tekende beroep aan tegen het vonnis, maar tot een zitting kwam het niet. Het was ondertussen immers duidelijk dat de VRT niet gemachtigd was accreditaties te verlenen.

Ondertussen nam ook Vlaams minister van Media Dirk Van Mechelen het initiatief om de Vlaamse TV-zenders rond de tafel te krijgen om onderling een 'Code van de goede praktijk' overeen te komen over het uitwisselen van beelden. De VLD-bewindsman drong toen ook aan op een transparant systeem van de prijzen die 'kleinere' zenders moeten betalen om beelden van exclusieve rechtenhouders over te kopen.

Ook op Europees niveau is de zaak nog niet helemaal uitgeklaard. Vlaams volksvertegenwoordiger Carl Decaluwé (CD&V) diende immers bij de Commissie Verzoekschriften van het Europees Parlement een verzoekschrift in om "maatregelen" te nemen tegen de houding van de UEFA.
Nu in het nieuws