Ondertunneling Krijgsbaan: "Neen is voor ons woordbreuk"

Print
Het Vlaams Economisch Verbond (VEV) en de Kamer van Koophandel en Nijverheid van Antwerpen-Waasland willen van ministers Patrick Dewael, Dirk Van Mechelen en Steve Stevaert duidelijkheid over de Vlaams plannen met de luchthaven van Deurne.
 
“Wij hebben het geld voor de ondertunneling van de Krijgsbaan. Als de regering ‘neen’ zou zeggen tegen de tunnel is dat voor ons woordbreuk”, zegt De Kamer.
 
“We hebben ons deel van de overeenkomst - privé-geld voor de ondertunneling van de Krijgsbaan - rond. We vragen duidelijkheid van de regering”, zegt directeur-generaal van de Kamer Luc Luwel.Acht bedrijven zouden het geld voor die ondertunneling bijeen hebben.
 
De ondertunneling is nodig om de startbaan, die al krap is,maximaal te kunnen benutten.Tegelijk zou die tunnel de veiligheid op de grond en in de lucht ten goede komen en wordt tegemoet gekomen aan de nieuwe eisen van de internationale organisatie voor burgerluchtvaart.
 
“Op 19 juli gaf de regering ons spelregels om in te stappen in de formule van publiek-private samenwerking voor de realisatie van de tunnel. Ons deel - 12,5 miljoen euro - is rond. Daarom snappen we niet waarom vrijdag werd besloten om de beslissing tot ondertunneling uit te stellen”, aldus Luwel.“Als er nu een ‘neen’ van de regering zou komen, is dat voor ons woordbreuk.”
 
Zover hoeft het blijkbaar niet te komen. Vanuit het Cubaanse Havana - waar hij een beurs voor alternatieve energie bijwoont - laat Stevaert weten dat hij voor een dotatie voor de luchthaven blijft.“Zelfs met een ondertunneling zal de luchthaven steun nodig hebben. Ik zeg dat we ook in dat geval een enveloppe ter beschikking willen stellen, en dat voor een lange termijn.”
 
“Nu moeten volgens de minister nog enkele vragen van de Inspectie van Financiën worden opgelost. “Zo ontbreekt er momenteel nog een businessplan”, aldus de minister. Eens we daar zicht op hebben, kan collega Van Mechelen opnieuw een stap zetten.”
Nu in het nieuws