Stadswachten komen eraan in Turnhout

Op de PWA-dienst in Turnhout liepen in enkele dagen tijd na het versturen van één brief al 109 inschrijvingen van kandidaat-stadswachten binnen. Turnhout wil op 1 april starten met de nieuwe preventiefunctie. Er zijn in een eerste fase maar zes wachten gepland.

ghouben

De stad Turnhout start op 1 maart met de opleiding van tien stadswachten. Bedoeling is om precies een maand later zes van die mensen voor verschillende taken in te zetten, de vier anderen komen op een wervingsreserve te staan. Het aantal stadswachten kan op langere termijn uitbreiden.Turnhout wil voor de klus PWA’ers inzetten als een nieuw arbeidsproject.

“Wij stuurden op vraag van de stad vorige week een brief naar alle kandidaten die volgens onze gegevens in aanmerking komen”, klinkt het bij PWA-Turnhout.

“109 mensen hebben al positief gereageerd.We verwachten wel dat een aantal afhaakt wanneer duidelijk wordt dat het ook avond- en weekendwerk inhoudt.” PWA en de Turnhoutse preventiedienst organiseren maandag 10 februari een infovergadering voor de kandidaten.“Daar moeten ze een formulier over hun werkervaring en motivatie invullen. Daaruit maken wij nog een selectie. Die mensen nodigen we uit voor een gesprek”, zegt Hilde Liekens. Zij is in januari aangesteld als stadswachtcoördinatrice.

De zes stadswachten die vanaf 1 april door de Turnhoutse straten lopen, krijgen een reeks uiteenlopende taken mee. Naast algemene functies als preventie,melding en hulpverlening heeft Turnhout nog vier specifieke bevoegdheden toegekend.

“Het gaat om toezicht in de schoolomgevingen, op speelpleinen en op de zondagse rommelmarkt. De vierde taak is het veiligheidsgevoel in het licht van het winkelinformatienetwerk (WIN) versterken. De stadswachten moeten als aanspreekpunt optreden”, verklaart Hilde Liekens.

Het enorm hoge aantal kandidaten voor de post van stadswacht verwondert de PWAdienst niet helemaal.“Het is iets anders dan de typische PWAklusjes als poetsen of tuinonderhoud. Voor veel mensen is dat te belastend werk.” Het werken in openlucht en tussen de medeburgers spreekt de PWA’ers tot de verbeelding.

Nu in het nieuws