Zeekanaal legt nieuwe brug in Willebroek

Print
Aan de vroegere Boulevardbrug start in de tweede helft van dit jaar de aanleg van een nieuwe brug. Zo komt er een verbinding tussen Willebroek en Boom. Dit maakte de NV Zeekanaal bekend op de voorstelling van haar investeringsprogramma.
 
Afgelopen jaar zag het Zeekanaal de vervoerde tonnage over het kanaal met bijna 5% stijgen. Twee jaar geleden werd de hefbrug richting Boom afgebroken. Sindsdien verloopt het wegverkeer in beide richtingen over een klapbrug. Ondertussen werd een studie opgestart voor de bouw van een nieuwe brug.
 
Deze plannen zijn nu heel concreet. “De nieuwe brug, met één rijvak in elke richting, komt rechts van de afgebroken brug als je richting Boom kijkt. Het prijskaartje bedraagt ongeveer twaalf miljoen euro. In principe starten de werkzaamheden in het najaar”, zegt administrateurgeneraal Leo Clinckers van de NV Zeekanaal.
 
Het dossier is aanbesteed, maar het is nog wachten op de nodige kredieten en de bouwvergunning. De bouw van het kunstwerk en aanbehoren wordt gespreid over vier begrotingsjaren. Van de gelegenheid wordt gebruikgemaakt om deze flessenhals in het kanaal ongedaan te maken en één grote overspanning met het brugdek te maken. Nu kunnen zeeschepen die via de zeesluis in Wintam van de Schelde in het Zeekanaal terechtkomen er nauwelijks passeren.
 
Naast tal van andere investeringen en plannen kon de NV Zeekanaal haar slogan ‘Vervoer over water, de beste weg’ opnieuw met cijfers hard maken. Het scheepvaartverkeer over de hoofdwaterwegenas Antwerpen- Brussel-Charleroi,de ABCas genoemd, is vorig jaar met 4,7% toegenomen.
 
In cijfers betekent dit dat de 9,45 miljoen ton vervoerd materiaal in 2001 vorig jaar is toegenomen tot 9,9 miljoen ton.“De stijging is te danken aan een sterke toename van de transit. Ze toont ook aan dat het beleid van de Vlaamse overheid ter bevordering van watergebonden transporten zijn vruchten afwerpt”, besluit Leo Clinckers.
Nu in het nieuws