De Grauwe enige Belgische kandidaat voor ECB

Print
België zal de kandidatuur van VLD-senator Paul De Grauwe verdedigen als lid van het directiecomité van de Europese Centrale Bank (ECB). Minister van Financiën Didier Reynders zal de beslissing officieel overmaken aan het Griekse voorzitterschap van de Europese Unie.
"Paul De Grauwe is de enige kandidaat die België ondersteunt voor deze functie", verklaarde de minister zondagnamiddag aan Belga. Hij wilde daarmee een einde maken aan alle soorten van geruchten en speculaties. De Leuvense econoom was eerder reeds kandidaat voor het vice-voorzitterschap van de ECB, maar moest toen de duimen leggen voor een Griekse kandidaat.

"Wij blijven bij het standpunt dat we reeds inzake het vice-voorzitterschap verdedigden. De keuze van de leden van het directiecomité is een politieke keuze. Er kan niet gewerkt worden met nominaties op basis van een coöptatie onder de vertegenwoordigers van de verschillende centrale banken. We pleiten ervoor dat het directiecomité 'gemengd' wordt samengesteld en dat er ook leden in zitten van buiten de centrale banken", aldus Didier Reynders.
De minister benadrukte dat Paul De Grauwe destijds algemeen beschouwd werd als een zeer goede kandidaat voor het ondervoorzitterschap. Hij is dus ook een goede kandidaat voor het directiecomité.

Paul De Grauwe is de Belgische kandidaat om een vrouwelijk Fins directielid te vervangen. Didier Reynders erkende dat een vrouwelijke aanwezigheid in de leidinggevende instanties van de ECB aangewezen is, maar wees erop dat er binnenkort nog andere functies vrijkomen. "Een vrouw moet niet noodzakelijk door een andere vrouw vervangen worden, maar er dient over het algemeen evenwicht gewaakt te worden", aldus nog de minister.
Nu in het nieuws