Scheidsrechters willen trainers les geven

Print
De trainers van eerste klasse en de topscheidsrechters hebben elkaar weer in de armen gesloten. Op de meeting van gisteren werden alle verwensingen en verwijten uit het verleden met de mantel der liefde bedekt. “Enorm positief”, zei iedereen. Benieuwd naar de reactie van Van der Elst als Allaerts hem morgen in de slotminuut bij 0-0 een huizenhoge strafschop ontzegt.
 
Alvast wel positief was de opkomst, gisteren op de voetbalbond. Olde Riekerink en D’Onofrio waren verontschuldigd, voor het overige was iedereen present. Georges Leekens probeerde als bondscoach ook dergelijk initiatief uit de grond te stampen, slechtst een vijftal kapiteins ging toen op de uitnodiging in.
 
Anthuenis liet in zes werkgroepen van tien man (hij had bij de indeling goed nagedacht:Waseige zat nièt bij Van der Elst en Broos nièt bij Ferrera) enkele thema’s bespreken. De voornaamste onderwerpen:
 
1/ Hoe meer respect?
Hoe vaak gebeurt het niet dat trainers na de wedstrijd de scheidsrechter ervan beschuldigen niks van voetbal te kennen?
“We hebben de trainers gevraagd meer na te denken voor ze in het heetst van de strijd verklaringen afleggen en sensatie in de pers creëren”, aldus Anthuenis.
Vooral Hugo Broos had na Club Brugge - Anderlecht het slechte voorbeeld gegeven.
Broos:“Ik heb al spijt gehad van verklaringen. Maar wat wil je, als je in het heetst van de strijd commentaar moet geven?”

2/ Wat bij duw- en trekwerk?
De vertragingen en close-ups van Canal+ leveren soms onvoorstelbare beelden op. Bij corners of vrijtrappen wordt er in de strafschopzone zodanig getrokken aan de shirts, dat de scènes veel weg hebben van een striptease.
“Het enige wat wij kunnen doen, is preventief optreden”, aldus scheidsrechter De Bleeckere.

3/ Wat bij blessures?
Hoe vaak ergeren trainers zich niet als spelers liggen te kermen van de pijn, maar de scheidsrechter weigert de verzorger meteen op het veld te laten.
“Er bestond onduidelijkheid over bij de trainers”, aldus De Bleeckere.“ Het reglement is formeel: wij moeten eerst aan de speler vragen of hij verzorging wil.Wij zijn geen dokters die dat zo kunnen zien.”

4/ Wat bij reglementswijzigingen?
Emilio Ferrera kon het maar niet begrijpen dat zijn Lierse telkens minuten moest overspelen (en daarin goals incasseerde). Nochtans is het reglement formeel: een halve minuut extra per vervanging. Om in de toekomst zulke misverstanden te voorkomen, nodigen de scheidsrechters de trainers uit op hun theorielessen van eind juli. Zijn de trainers op stage met hun club, dan willen de refs zelfs les komen geven bij de clubs of een instructieve videoband opsturen. Als dat geen liefde is...

5/ Wat met de vierde official?
De vierde man loopt er vaak bij als het ... vijfde wiel aan de wagen. De man beperkt zich tot het berispen van de trainer als hij zijn voet buiten het voor hem bestemde vak durft zetten of als hij te vaak rechtveert.
“De vierde man is baas in de technische zone”, was de les die de trainers meekregen. Als dat geen duidelijke taal is.
Nu in het nieuws