Parkeermeterkrakers achter de tralies

Print
De strafrechter had maandag geen medelijden met een Roemeense bende die minderjarigen uit Parijs naar Antwerpen lokte om hier parkeermeters te kraken.Vier van de vijf leden kregen elk vier jaar cel en 2.000 euro boete. De vijfde kwam er vanaf met twee jaar cel.
 
De parkeermeterkrakers waren vooral actief in de eerste helft van 2002. In samenwerking met een Roemeense criminele organisatie uit Parijs lokten ze minderjarigen naar hier, brachten ze onder in een woning aan de Dambruggestraat of in hotels in het Antwerpse, en lieten ze dan de parkeermeters kraken. De uitbaatster van een van de hotels kreeg argwaan omdat de Roemenen telkens hun rekeningen met muntstukken betaalden en zette alzo de speurders op het goede spoor richting de bende.
 
De rechter tilde erg zwaar aan de feiten, maar tegelijk ook aan de “georganiseerde wijze” waarop de Roemenen samen met hun collega’s uit Parijs de minderjarigen naar hier brachten. De bedreigingen die een van de beklaagden tijdens het onderzoek uitte aan het adres van een getuige en de speurders,“Ik vermoord jullie nog wel”, vielen evenmin in goede aarde.
 
“Het getuigt van een gebrek aan respect om minderjarigen onder dwang aan te zetten tot zulke kraken. Mensonterend zelfs. Een misprijzen ten opzichte van de fysische en psychische entiteit van jongeren”, sprak de rechter maandag nog. Het strenge verdict was er dan ook naar. Pardaian L., Nincolae S., Ioan P. en Ioan M kregen ieders vier jaar effectief en een boete van 2.000 euro. Viorel S. moet voor zijn aandeel twee jaar de cel in met eveneens 2.000 euro boete.
Nu in het nieuws