Deleuze controleert radioactieve vaten

Print
Staatssecretaris voor Energie Olivier Deleuze (Ecolo) bezoekt op woensdag 12 februari Belgoprocess in Dessel. Hij wil zich persoonlijk vergewissen van de toestand van de lekkende vaten met licht radioactief afval. Ondertussen blijft de houding van Olivier Deleuze negatieve reacties uitlokken.
 
Twee weken geleden is bekendgeraakt dat enkele tientallen vaten licht radioactief lekken. De vaten zijn eigendom van het Nationale Instelling voor Radioactief Afval en Splijtstoffen (Niras) en staan opgestapeld bij Belgoprocess. Niras ontkent dat de vaten lekken maar enkel misvormd en verroest zijn.
 
Dat belette niet dat Olivier Deleuze zich het voorbije weekend behoorlijk boos maakte. “Ik vernam het nieuws tussen de soep en de patatten”,verweet hij Niras. Daarom zakt hij zelf naar Dessel af. Hij wil overleggen met mensen van Belgoprocess, Paul Rotthier, burgemeester van Mol, en Michel Meeus, burgemeester van Dessel.
 
De politici uit de regio lieten het voorbije weekend duidelijk verstaan dat ze geen geloof hechten aan de soep- en patattenuitleg van de minister. Mona (Mols Overleg Nucleair Afval) doet een duit in het zakje. Jacques Helsen (VLD), schepen van Nucleaire Zaken en voorzitter van Mona, betreurt dat er weer sprake was van lekkende vaten.
 
“Dat bezwaart de werking van Mona”, meent hij. Hij benadrukt dat Mona geen uitstaans heeft met de huidige berging. “Wij onderzoeken of de berging van laag radioactief afval in Mol haalbaar is. Daarbij is uiteraard geen plaats voor lekkende vaten. Op gebied van veiligheid stellen we strenge eisen.”
Nu in het nieuws