De Vlaeminck: "De ploeg mag nu niet meer wijzigen"

35 jaar geleden werd Roger De Vlaeminck wereldkampioen veldrijden bij de amateurs, zeven jaar later droeg hij de regenboogtrui bij de profs.Voor de campionissimo van de weg was crossen vooral een lucratieve wintertraining. Maar tot vandaag blijft De Vlaeminck het veldrijden in zijn hart dragen. Hij wees Mario De Clercq de weg naar bos en veld, hij begeleidde Berden bij zijn eerste stappen hogerop. En volgend jaar leidt hij een nieuwe professionele ploeg crossers. In afwachting kijkt hij met grote verwachting uit naar wat zondag in Monopoli gebeurt.

ghouben

Er was na Hoogstraten nogal wat te doen rond de Belgische selectie. Daelmans wel en Vannoppen niet, werd geopperd. De Vlaeminck:“Natuurlijk moest Rudy De Bie zijn WK-ploeg niet meer wijzigen. Wat zijn die uitslagen één week voor Monopoli waard? Vanthourenhout klopt Wellens en Daelmans eindigt voor De Clercq en Berden. Eén keer, maar zo’n selectie weerspiegelt een heel seizoen. Ik maak slechts één voorbehoud: als Vannoppen vorige week écht ziek was en koorts had, is de tijd te kort om zondag opnieuw over al zijn krachten te beschikken. Als hij gewoon een verkoudheid had, zal ook hij zondag wel zijn mannetje staan. Het enige wat De Bie anders had kunnen doen: hij had één plaats open kunnen laten tot na Hoogstraten.”

Jij reed jaren in Italië.Wat roept de naam Monopoli bij jou op?

“Ik kan me niet herinneren dat ik er ooit geweest ben.Voorbijgefietst allicht wel,in de Giro of de Ronde van Puglia. Het ligt aan zee, zoveel weet ik wel. En ik heb er vorig jaar de WB-cross gezien. Een vlak parcours met een aankomst bergop en allicht met tegenwind.Wat een verschil met mijn beste jaren. Ik reed mijn WK’s meestal in de dikke blubber. Of beter: ik liep ze. Zoals toen ik won in Melchnau. Of in Saccolongo,waar we drievierde van het circuit over een doorploegd maïsveld renden.Als ik een parcours zoals dat van zondag had gekregen,hadden de anderen niet op de foto gestaan. Dan was ik veel vaker wereldkampioen geweest.”

“Gelukkig wordt nu anders over crossen gedacht dat twintig, dertig jaar geleden. Een snelle cross is toch ook heel mooi.En even lastig om te winnen als een uur door modder ploeteren.”

Nu in het nieuws