Walter Meeuws ontslagen bij Raja Casablanca

Walter Meeuws is zijn Marokkaanse godenstatus kwijt. Minder dan twee maanden nadat hij Raja Casablanca naar de finale van de Afrikaanse Champions League leidde, heeft de Marokkaanse club zijn Belgische coach zonder pardon op straat gezet. Zes gelijke spelen in de jongste acht competitiewedstrijden waren er voor de gewezen held van Casablanca te veel aan.

ghouben

“Maar eigenlijk zat het onmiddellijk na de verloren Champions League-finale al fout,” weet Meeuws.“Bij een cruciale nederlaag eist de cultuur hier dat er een schuldige wordt aangeduid. Ik dus.”

Na ruim een jaar Afrika kan Walter Meeuws er alleen maar om lachen. “Ik heb altijd beseft dat dit scenario vroeg of laat zou opduiken,” zegt hij nuchter.“Hier mag je tien keer op rij winnen, als je de elfde match verliest, kunnen ze je even goed toch ontslaan. Ik wist dat. Dus til ik ook niet te zwaar aan mijn ontslag. In Marokko is mijn ontslag zelfs de normaalste zaak van de wereld. Ik ben gewoon de negende van vijftien trainers die dit seizoen wordt bedankt voor bewezen diensten.Voilà, meer woorden maken ze er niet aan vuil.”

Meeuws heeft naar eigen zeggen een jaar schitterend kunnen werken in Marokko.“Maar wat ik de jongste weken heb meegemaakt... Verwijten, beschuldigingen, verbale agressie, noem maar op. Uiteindelijk kon ik niet anders dan achter gesloten deuren trainen, puur uit veiligheidsoverwegingen. En dat had ik nog geluk. Mij lieten ze op mijn appartement nog met rust. Sommige spelers zijn thuis bedreigd geweest. Daar waren spelers bij die ik op training in mijn armen moest nemen.Wenend kwamen ze op mij af, helemaal van de kaart. Die wilden zelfs niet meer spelen.”

Je zou dus denken dat Meeuws nu dus wel genoeg heeft van Marokko.“Helemaal niet,” zegt hij. “De volgende dagen ga ik nog even genieten van de zon en maandag keer ik terug naar België. Even uitblazen. Maar als het van mij afhangt, keer ik over een paar weken al terug.”