Hevige sneeuwval eist slachtoffers

Print
Hevige sneeuwval heeft zaterdag op verschillende plaatsen in Europa lelijk huisgehouden en verschillende dodelijke slachtoffers geëist. Op verschillende plaatsen werd het verkeer ook aardig in de war gestuurd.
Dat was ondermeer het geval in grote delen van Frankrijk. Op de luchthaven van Roissy waren er vertragingen van twee tot drie uur. Ook de Eurostar- en Thalys-treinen reden met vertraging. De luchthaven van Rijsel werd vrijdagavond al gesloten.

In 30 departementen mogen vrachtwagens tot zondagavond niet de baan op of is het vrachtverkeer fel beperkt. De verbindingsweg tussen de autosnelweg A1 (Parijs-Rijsel) en A22 (Gent-Rijsel) was zaterdag gesloten in de richting van Rijsel. Automobilisten werden afgeleid via de RN227.
Ook in Algerije was er hevig noodweer. De extreme koude kostte er al aan zeker 13 mensen het leven. Drie leden van eenzelfde familie stierven toen hun huis in een dorp nabij Tizi Ouzou (110 km ten oosten van Algiers), instortte door het gewicht van de sneeuw. Elders raakten talrijke dorpen geïsoleerd door overstromingen. In de stad Skikda sloeg de bliksem in op een chemische fabriek.

Door het slechte weer raakten drie olietankers vast in de storm voor de kust van Marsat Ben M'hidi. Er is echter geen gevaar voor het milieu. Van zodra de storm geluwd zal zijn, zullen de schepen zich weer los kunnen trekken.
Zware sneeuwval teistert ook het noorden van Spanje. In de regio's Castilla-Leon en La Rioja waren meer dan 200 dorpen ingesloten. Vele wegen waren nauwelijks of niet berijdbaar. 135 vrachtwagens stonden de hele nacht geblokkeerd nabij Soria, meldde de Spaanse politie.

Geblokkeerde wegen en storingen in het lucht- en treinverkeer waren er voorts ook in Groot-Brittannië. Honderden reizigers zagen zich verplicht een tweede nacht door te brengen op de luchthaven van Stansted waar verschillende vluchten geschrapt werden. Dat was ook het geval in Heathrow en Gatwick. Op het Nederlandse Schiphol werden een tiental vluchten geannuleerd. De vertragingen in het vliegverkeer liepen op tot twee uur.

Na de grote moeilijkheden vrijdag hervatte het Eurostar-verkeer tussen Londen, Parijs en Brussel zaterdagmorgen, maar nog moesten verschillende treinen geannuleerd worden. Naar schatting 4.000 huishoudens in Lincolnshire, in het noord-oosten van Engeland, zitten overigens nog steeds zonder electriciteit.
Tot slot, in het Finse Jyvaeskylae stortte zaterdagmorgen het dak van een deel van het expositiepaleis in. Ook daar was het gewicht van de sneeuw de boosdoener. Er vielen geen slachtoffers.
Nu in het nieuws