Geen friet op het Hooverplein

Print
Het frietkraam op het Hooverplein moet weg. Dat is duidelijk nu de Leuvense gemeenteraad maandagavond heeft beslist om de vergunning voor de uitbating van de frituur, die in juni ten einde loopt, niet te verlengen. Het stadsbestuur vindt een frietkraam niet erg esthetisch en verwijst ook naar plannen voor de heraanleg van het Hooverplein. “Er staan wel meer lelijke dingen rond dit plein”, reageert uitbater Marc Taymans kwaad.
 
“Officieel weet ik van niets”, zegt Taymans.“ Meer nog: ik snap de argumenten van de stad niet.Toen ik het frietkraam nog maar pas uitbaatte, deed men mij nog de belofte dat het kraam op termijn zou vervangen worden door een bakstenen gebouwtje.Dat is maar enkele jaren terug.”
 
De stad is al even bezig met een strijd tegen de frietkramen.Zo verdween eerder al de frituur op de Vismarkt. Frietkramen ontsieren volgens de stad het straatbeeld en op het Hooverplein staat de frituur ook in de weg voor de Leuvense kermis en de wekelijkse markt. “Ach”, reageert Taymans. “Dat vervallen gebouw naast de ingang van het park is eigendom van de stad. Ontsiert dat dan het straatbeeld niet? Ik kan zo een rondje rond het plein maken en je nog wat ontsierende elementen tonen.”
 
Volgens schepen van Middenstand Carl Devlies (CD&V) kan gepraat worden over een tijdelijke vergunning tot de werkzaamheden aan het plein starten. De uitbater moet daar wel om vragen, maar lijkt er niet echt toe geneigd.“Een tijdelijke vergunning is geen oplossing voor mij”, oordeelt die.
 
“Het klopt dat we de frietkramen uit het historische centrum willen”, bevestigt Devlies. “Een frietkraam past toch ook in een gewone woning zoals in de Muntstraat. Dat ontsiert het straatbeeld niet.” Devlies ontkent wel dat de stad Taymans niet heeft ingelicht over de situatie en geeft ook aan dat de heraanleg van het Hooverplein nog niet voor morgen is. Op de begroting van 2003 is er geen geld voor ingeschreven. De schepen laat verstaan dat de heraanleg nog enkele jaren kan uitblijven, maar ze er zeker komt.
 
Nu in het nieuws