Chinees 'jaar van het schaap' voorspelt vrede

Ruim 1,2 miljard Chinezen, onder wie zo'n 20.000 "Belgen", vieren zaterdag hun op de maankalender gebaseerde nieuwjaar. In de twaalfjaarlijkse cyclische dierenriem is het de overgang van het jaar van het paard naar dat van het - dit jaar zwarte - schaap, het achtste teken van de riem.

Belga

Dat is, volgens de eeuwenoude traditie, door de band een somber rotjaar, maar astrologen menen dat de Chinezen, en de rest van de wereld, deze keer bij uitzondering niet in de aap gelogeerd zullen zijn: 2003 wordt een jaar van de... vrede. Al mag er rationelerwijze aan getwijfeld worden dat zelfs de vereende krachten van het Chinese schaap en het Lam Gods de volgende maanden de bommen op Bagdad kunnen verijdelen.

In het jaar van het paard wordt in het Middenrijk traditioneel niet al te procreatief gewerkt: kinderen die in schapenjaren worden geboren, kennen maar al te vaak een door pech getekend leven. Erger nog: de schapen ondergaan in een schapenjaar niets dan doffe ellende. De schrik zit er zo diep in, dat hoogzwangere vrouwen hun gynaecologen vragen het zaakje wat te bespoedigen opdat de jonge spruit nog voorr het gevreesde schapenjaar ter wereld komt.

Er rest de bijgelovige Chinees slechts één middel om de boze pechgeesten van zich af te houden: rode kledij dragen. De winkels meldden de voorbije weken dan ook een ware rush naar rode truien en, pikanter, dito ondergoed.

Dat 2003 het jaar van het Zwarte Schaap is, ligt aan een aantal complexe factoren. Het schaap heeft in de volkswijsheid sowieso, naast zijn positieve kenmerken - vreedzaamheid, onschuld, bescheidenheid - negatieve kenmerken als luimigheid, kwetsbaarheid, besluiteloosheid en overdreven aanhankelijkheid.

Maar: 2003 is een vrouwelijk jaar en dan nog in het teken van het water. In dat systeem wordt water verzinnebeeld door de kleur zwart. 2003 is dus een dubbel vrouwenjaar, want het Schaap geldt als het meest vrouwelijke van de dierenriem.

Leuk om weten: Zwarte Schapenjaren worden, zeggen de astrologen, door de band gekenmerkt door relatieve vrede, weinig rampen en de beëindiging van internationale conflicten. Maar zal George Bush dit jaar op vreedzame wijze de bokken van de schapen kunnen scheiden? Vindt Saddam het leuk althans dit jaar het Zwarte en Schurftige Schaap van de internationale gemeenschap te blijven? En is Bush als leider van de vrije wereld wel echt een schaap met vijf poten?

Wij, westerlingen, refereren wel eens naar het Jaar van het Schaap als dat van de geit. Merkwaardig genoeg schieten wij daarmee geen bok: "schaap" en "geit" worden in het Chinees met hetzelfde karakter aangeduid. Er is wel een uitzondering. Het Schapenjaar mag niet worden afgebeeld met tekeningen of beelden van een geit.

In de liefde hechten schapen zich bij voorkeur aan sterke, loyale partners. Met konijnen gaat het liefdesspel, weinig verrassend, wonderwel, maar ook paarden, tijgers en zwijnen komen van pas.

Ratten, honden en ossen gelieve zich evenwel te onthouden. Beroemde niet-Chinese schapen zijn/waren onder meer Richard Burton, Catherine Deneuve, Debra Winger, Gene Hackman, John Wayne, Julia Roberts, Isabelle Adjani, Mel Gibson en Bruce Willis op artistiek gebied, Michail Gorbatsjov als toppoliticus en Boris Boemboem Becker als sportvedette.

Eveneens uit de schaapsstal zijn de sixtiesrockers Jimi Hendrix, George Harrison, Keith Richard en Mick Jagger, die allen het toppunt van hun artistieke faam bereikten in 1967, een -jawel- Schapenjaar. Maar zowel Hendrix, Harrison als grunge-schaap Kurt Cobain kwamen allen, getrouw het omen voor Schapen, vroegtijdig aan hun levenseinde.

Nu in het nieuws