2.479 euro schadevergoeding voor foute tackle

Een doelman van een amateurploeg moet een tegenspeler die hij met een foute "sliding tackle" verwondde, een voorlopige schadevergoeding betalen van 2.478,94 euro. Dat heeft het Gentse hof van beroep op 22 november vorig jaar beslist. De volledige schadeloosstelling moet later nog begroot worden.

Belga

Volgens "De Juristenkrant" die het nieuws woensdag bracht, bewijst dit arrest dat op het sportveld niet alleen het wedstrijdreglement geldt, maar ook alle bepalingen over de burgerlijke aansprakelijkheid in het burgerlijk wetboek, incluis de "zorgvuldigheidsregel".

Op basis van die zorgvuldigheidsregel stelde het hof zich namelijk de vraag of een doorsnee-voorzichtige doelman in dezelfde omstandigheden dezelfde tackle zou uitvoeren. Het antwoord van het hof was een duidelijk nee, want de doelman voerde de tackle uit toen de bal al weg was. De tegenstrever raakte ernstig gewond.

Theoretisch zou een voetbalclub voor een tackle met arbeidsonbekwaamheid van een van zijn topspelers zelfs een schadeclaim kunnen instellen voor "vergoeding van de gemiste kans" om een toernooi of competitie te winnen. Of zelfs het verlies aan publiciteitsinkomsten.

Schadeclaims op basis van een inbreuk op het wedstrijdreglement kunnen dus heel hoog worden. In het amateurvoetbal vallen dergelijke claims echter onder de verzekering "burgerlijke aansprakelijkheid privé-leven", de zogenaamde "familiale" verzekering van de spelers.

Nu in het nieuws