Maoïsten in Nepal willen praten over vrede

Print
De maoïstische rebellen in Nepal schorten de strijd op en zijn bereid met de regering over vrede te gaan praten. Dat is de strekking van een verklaring die rebellenleider Prachanda woensdag aan de pers stuurde.
 
Aanleiding is volgens Prachanda dat de regering de rebellen niet meer als terroristen kwalificeert en de beloning voor hun opsporing heeft ingetrokken. Een bron bij de regering bevestigt dat achter de schermen contact is gezocht met de rebellen.
 
De regering heeft de rebellen herhaaldelijk uitgenodigd voor vredesbesprekingen, maar die gingen daar tot nu toe niet mee akkoord. Wanneer en waar de gesprekken gaan plaatsvinden is nog onbekend.
 
Enkele uren na Prachanda's verklaring kwamen nog drie soldaten en dertien rebellen om bij gevechten in het westen van Nepal. Het gevecht brak uit toen de rebellen een legerpatrouille aanvielen.
 
De rebellen vechten sinds 1996 om van Nepal een communistische staat te maken. De strijd heeft meer dan 7.000 mensen het leven gekost. maw6736/jh/tw/maw7966/jh 291600 jan 03GMT

.

Nu in het nieuws