Franse oud-minister vrijgesproken in Elf-zaak

Print
De Franse oud-minister van buitenlandse zaken Roland Dumas is woensdag vrijgesproken in de geruchtmakende corruptiezaak rond het voormalige staatsoliebedrijf Elf Aquitaine.
 
Het hof van beroep in Parijs oordeelde dat niet is bewezen dat de nu 80-jarige Dumas ruim twintig jaar geleden zijn toenmalige minnares een baan bij Elf bezorgde en vervolgens zelf meeprofiteerde van haar salaris.
 
In mei vorig jaar werd Dumas veroordeeld tot een boete van 150.000 euro en tot 2,5 jaar cel veroordeeld, waarvan twee jaar voorwaardelijk. Zelf heeft hij altijd gezegd onschuldig te zijn.
 
Dumas had naar eigen zeggen geen idee dat de dure cadeaus die hij tussen 1989 en 1992 kreeg van zijn minnares Christine Deviers-Joncour met geld uit de kas van Elf waren betaald en bedoeld waren om zijn steun te verwerven voor de verkoop van zes Franse fregatten aan Taiwan.
 
Het voormalige fotomodel Deviers-Joncour toucheerde in totaal bijna 10 miljoen euro aan honorarium.
 
Deviers-Joncours kreeg woensdag 2,5 jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Eerder werd zij tot drie jaar veroordeeld, waarvan 1,5 jaar voorwaardelijk. Voormalig bestuursvoorzitter van Elf Loïk Le Floch-Prigent en diens tweede man Alfred Sirven moeten ieder dertig maanden cel de cel in.

.

Nu in het nieuws