Aantal abortussen in Vlaamse centra blijft toenemen

Het aantal zwangerschapsonderbrekingen in Vlaanderen blijft toenemen. Ondanks de vrije beschikbaarheid van de noodpil waren er vorig jaar 5.589 ingrepen, tegenover 5.315 in 2001. Dat is een stijging met 6%.Volgens de specialisten komt dat omdat vrouwen nog steeds te weinig kennis hebben over voorbehoedsmiddelen.

Sinds 1990 is abortus toegelaten.De voorbije twaalf jaar is het aantal zwangerschapsonderbrekingen elk jaar toegenomen. De oorzaken zijn moeilijk te achterhalen.

Carine Vrancken van het abortuscentrum in Hasselt:“We merken wel dat veel koppels nog altijd een beroep doen op volstrekt onbetrouwbare methoden om een zwangerschap te voorkomen. Of ze gebruiken helemaal geen voorbehoedsmiddel.”

De noodpil Norlevo is sinds juni 2001 vrij verkrijgbaar bij de apotheek.De verkoop ervan is verdrievoudigd. Maar dat heeft niet geleid tot een daling van het aantal abortussen. Lucie Van Crombrugge van het abortuscentrum in Gent:“We merken wel een lichte positieve invloed, maar wellicht is de noodpil nog niet voldoende bekend bij alle vrouwen. In het buitenland heeft die pil op termijn wel een positief effect.Wij hopen op hetzelfde resultaat.”

Nu in het nieuws