Filipijnse leger doodt 17 moslimstrijders en bendeleden

Filipijnse militairen hebben in een drie dagen durend gevecht met een gecombineerde strijdmacht van moslimguerrillastrijders en een ontvoerdersbende minstens zeventien tegenstanders gedood en zeven gevangengenomen, heeft een legerwoordvoerder dinsdag meegedeeld.

De gevechten braken zondag uit toen leden van de ontvoerdersbende die door militairen achterna werden gezeten toevlucht zochten in een kampement van het Moro Islamitische Bevrijdingsfront (MILF) in de zuidelijke provincie Bukidnon. Onder zware artilleriebeschietingen gaven de ongeveer tweehonderd guerrillastrijders hun kamp op, waar later zeventien dode strijders werden gevonden.

De Filipijnse autoriteiten vermoeden al langer dat er banden bestaan tussen het MILF en de ontvoerdersbende, die zich het Pentagon noemt. De groep, die uit voormalige moslimseparatisten zou bestaan, is door de Amerikaanse autoriteiten op een lijst van buitenlandse terreurorganisaties geplaatst. De groep is berucht door de ontvoering van buitenlanders om losgeld af te persen.

De officiële woordvoerder van het MILF ontkent dat zijn organisatie bij de gevechten in Bukidnon betrokken was of banden heeft met het Pentagon.

Nu in het nieuws