Palestijnse groeperingen wijzen bestand met Israël af

Print
Twaalf Palestijnse terreur- en verzetsorganisaties hebben op een conferentie in Caïro na vier dagen overleg geen akkoord bereikt over een bestand met Israël en zijn dinsdag onverrichter zake huiswaarts gekeerd. Wel is overeengekomen de gesprekken op 4 februari voort te zetten.
Het mislukken van het initiatief van de Egyptische president Hosni Mubarak komt niet als een verrassing. De radicale Hamas en de Islamitische Jihad wezen voor aanvang van de bijeenkomst een bestand met Israël al van de hand.

Een vertegenwoordiger van de Islamitische Jihad, Ziyad Nikhla, zei dat zijn organisatie bereid is te praten over het staken van aanslagen op Israëlische burgers, maar alleen als Israël toezegt het doden van Palestijnse leiders te stopen. De Fatah-beweging van Yasser Arafat is wel een voorstander van een eenzijdig bestand om nieuwe vredesbesprekingen mogelijk te maken.
Ook de onderhandelingen over nauwere samenwerking tussen de verschillende Palestijnse facties en het oprichten van een overkoepelend gezagsorgaan zijn mislukt, aldus Hamas-woordvoerder Osma Hamdan.

In een verklaring van Hamas stelt Mohammed Nazal, een vanuit Syrië opererende Hamas-leider, dat de gesprekken in Caïro zijn mislukt wegens het aandringen van een niet bij naam genoemde factie op het onmiddellijk uitroepen van een onvoorwaardelijk bestand. Nazal heeft het daarbij waarschijnlijk over de Fatah-beweging van Arafat.
Overigens heeft Hamas in het verleden haar standpunt over een bestand met Israël herhaaldelijk gewijzigd. Enkele weken geleden maakte de organisatie bekend wel bereid te zijn tot een bestand als Israël zou stoppen met de liquidatie van Hamas-leiders.
Nu in het nieuws