Palestijnen gedood in Jenin en Gaza

Print
Bij geweld in de nacht van maandag op dinsdag zijn zeven Palestijnen gedood, drie bij een zware ontploffing in Gaza-stad en vier bij schietpartijen in Jenin op de Westoever.
De lijfwacht van een Hamas-leider en twee tieners kwamen om door een ontploffing in een huis in Gaza-stad. Palestijnen verklaarden dat een Israëlische helikopter een raket had afgevuurd op het huis, maar het Israëlische leger sprak dat tegen en stelde dat in het huis bommen werden gemaakt, waarvan er een kennelijk te vroeg was afgegaan.

De eigenaar van het huis was Ihab Salame, een aanhanger van de radicale Hamas-beweging. Hij overleefde de explosie, maar twee van zijn kinderen - een jongen van 17 en een meisje van 15 - kwamen om het leven, evenals een 21-jarige lijfwacht van Hamas-bestuurder Ismail Abu Shanab. Elf mensen raakten gewond, drie van hen ernstig. Hooggeplaatste vertegenwoordigers van Hamas verhinderden dat journalisten de gewonden interviewden in het ziekenhuis. Woordvoerder Abdel Aziz Rantisi gaf Israël de schuld van de ontploffing en zwoor wraak.

Ooggetuigen zeiden dat Israëlische helikopters zo'n twee uur boven het gebied hadden gecirkeld voor een ervan een raket afvuurde. Het Israëlische leger ontkende echter op de stad te hebben geschoten. Wel zouden de helikopters raketten hebben afgevuurd op open velden in het noorden van de Gazastrook, om te voorkomen dat Palestijnse extremisten vanuit dat gebied beschietingen zouden uitvoeren.

In Jenin op de Westoever schoten Israëlische militairen vier Palestijnen dood. Het leger zei het vuur te hebben geopend op gewapende Palestijnen die de straat op waren gegaan toen een twintigtal tanks en jeeps hun wijk voor een "routine-operatie" was binnengegaan. Een Palestijnse fotograaf van het Franse persbureau AFP kreeg twee kogels in een been. Volgens een legerwoordvoerder hadden de militairen niet op de fotograaf gemikt en moet hij door afgeketste kogels zijn geraakt.

Om aanslagen tijdens de Israëlische verkiezingen van dinsdag te voorkomen, heeft het Israëlische leger in zes van de acht Palestijnse steden op de Westoever een streng uitgaansverbod afgekondigd. Het leger zei in de nacht van maandag op dinsdag op de Westoever zeven gezochte Palestijnen te hebben opgepakt en in de Gazastrook één.
Nu in het nieuws