"Bush moet bewijzen tegen Irak laten zien"

Print
De regering van president George Bush moet naar buiten treden met de bewijzen die ze heeft voor de bewering dat Irak beschikt over massavernietigingswapens. Dat heeft de leider van de Democraten in de Amerikaanse Senaat, Tom Daschle, maandag gezegd.
In de aanloop naar de jaarlijkse State of the Union, die Bush dinsdagavond zal uitspreken, voeren de Democraten hun kritiek op de Republikeinse president op. Maandag nam Daschle het buitenlandbeleid van Bush onder vuur, terwijl Nancy Pelosi, de leider van de Democratische fractie in het Huis van Afgevaardigden, vooral het economische beleid hekelde.

Volgens Daschle komt de regering telkens met een andere rechtvaardiging voor militair ingrijpen in Irak. "Als ze steeds weer een andere reden geven, dan vragen mensen zich af wat de echte reden is, en of de echte reden misschien geen van de genoemde redenen is", zei Daschle. "Bovenal gaan mensen eraan twijfelen of er wel een leidraad is."
Volgens Daschle moet Bush snel bewijzen dat Irak massavernietigingswapens bezit. "Als we bewijzen van kernwapens en biologische wapens hebben, waarom delen we die dan niet met de wereld, zoals president Kennedy dat veertig jaar geleden deed." Daschle verwijst daarmee naar de Cuba-crisis, toen de Amerikaanse regering met foto's aantoonde dat de Sovjet-Unie raketten opstelde op Cuba.

De Democratische Senaatsleider stelde dat Bush de dreigende oorlog al op tal van manieren heeft gerechtvaardigd: "Omdat Saddam een bedreiging vormt voor zijn buurlanden, omdat hij Koerden heeft vergast, omdat hij heeft geprobeerd de eerste president Bush te doden, omdat hij massavernietigingswapens ontwikkelt, omdat hij naar verluidt betrokken was bij 11 september."

En dat terwijl Bush in de ogen van Daschle maar twee vragen hoeft te beantwoorden: "Vormt Saddam een zo directe bedreiging voor onze nationale veiligheid dat het gerechtvaardigd is Amerikaanse levens op het spel te zetten om hem te verdrijven? En ten tweede: hoe worden onze inspanningen om die bedreiging te verminderen geholpen door het inspectieproces waar we eerst zo op aandrongen vroegtijdig te beëindigen?"

In zijn State of the Union zal Bush in grote lijnen uiteenzetten waarom een oorlog tegen Irak nodig is. Volgens bronnen in het Witte Huis heeft Bush er echter voor gekozen zijn toespraak niet te laten overheersen door de kwestie-Irak.
Minister van buitenlandse zaken Colin Powell zei maandag dat de Amerikaanse regering later in de week nieuwe gegevens openbaar zal maken die aantonen dat er banden bestaan tussen de Iraakse regering en het terreurnetwerk Al-Qaida.
Nu in het nieuws