Ronde van Frankrijk 2004 start in Luik

De editie 2004 van de Ronde van Frankrijk wielrennen start in Luik. Dat bevestigde Tour-baas Jean-Marie Leblanc vrijdag op een persconferentie in Namen. De eerste vier dagen wordt er op Waals grondgebied gereden. De etappesteden zijn Luik, Charleroi, Namen en Waterloo. Het profiel van de ritten werd alleen in grote lijnen beschreven.

Belga

De proloog wordt op zaterdag 3 juli in de straten van Luik gereden. Een dag later rijd het peloton van Luik naar Charleroi. Op maandag 5 juli wordt er gekoerst tussen Charleroi en Namen en op 6 juli trekt de Tour-karavaan van Waterloo naar Frankrijk. De stad die de Tour dat jaar als in eerste in Frankrijk mag ontvangen is nog niet aangeduid.

De Waalse autoriteiten zijn blij met de overeenkomst (voor 2,5 miljoen euro) die vrijdag door de VZW "Wallonië lanceert de Ronde van Frankrijk 2004" en ASO, de organisator van de Tour, ondertekend werd.

"Sinds haar ontstaan in 1903 passeerde de Ronde al 27 keer in Wallonië. 35 keer vond er een start plaats en 30 keer lag de aankomst in het Waalse landsgedeelte. Maar het is pas de tweede keer dat de grote start van de Ronde in Wallonië gegeven wordt. De eerste keer gebeurde dat in 1975 in Charleroi", zei de Waalse minister-president Jean-Claude Van Cauwenberghe.

"Onze beslissing om in Luik te vertrekken is ingegeven door het grote enthousiamse van de Walen voor de wielersport", voegde Jean-Marie Leblanc daaraan toe. "De laatste passages in 1989 (Francorchamps), 1995 (Luik) en 2001 (Seraing) laten mooie herinneringen na, vooral de geestdrift van de bevolking."

"Vierduizend mensen zullen tijdelijk bij ons verblijven gedurende een week. Dat is mooi meegenomen voor onze economie", blikte Van Cauwenberghe vooruit. "Om nog maar te zwijgen over het imago van onze regio."

Belgisch programma Tour 2004:

Zaterdag 3 juli (Proloog):

Individuele tijdrit: Luik-Luik, in het hart van de stad

Zondag 4 juli (1e rit):

Luik-Charleroi, met passage in Aywaille (côte de Stockeu), La Roche-en-Ardenne, Hoei (afdaling van de Muur) en Eghezée

Maandag 5 juli (2e rit):

Charleroi-Namen, met passage door Bergen, Avesnes (Frankrijk), Philippeville en Mettet

Dinsdag 6 juli (3e rit):

Waterloo-... Frankrijk

Nu in het nieuws