De charme van de Ierse westkust in de herfst

Print
Hoe prachtig en natuur- puur de streek ook is, de Ierse westkust wordt niet vaak als een najaarsbestemming opgevoerd. Dat heeft veel, of alles, met het klimaat te maken. Ten onrechte. Het klimaat valt ook dan best mee - de Golfstroom verwarmt dit westelijke stukje Europa het eerst en dus het meest. En de ‘s zomers geprezen rust is dan nóg groter.
BR>
Op het schiereiland Dingle groeien palmbomen en andere subtropische gewassen langs de wegen en in de tuinen. Beter bewijs van het milde klimaat aan Ierlands westkust is er niet. Ook in het najaar zonnen de zeehonden zich op de eilandjes voor de kust, waar je met kleine bootjes tochtjes langs kunt maken.
Dingle ligt in de westelijke uithoek van het graafschap Kerry. In het andere deel ligt Ierlands beroemdste toeristische attractie, de ring of Kerry. Deze rondweg over het schiereiland Iveragh geeft betoverende doorkijkjes op de heuvels en meren van het Nationale Park van Killarney en de bergen van de Mac-Gillicuddy’s Reeks.

Een rondrit door Kerry kan met een bezoek aan Killarney worden afgesloten. Het nabijgelegen Muckross House is een Victoriaans paleisje, waarvan de eigenaren in 1861 het dubieuze genoegen hadden koningin Victoria herself - mét een gevolg van 200 personen - 24 uur lang op bezoek te hebben. De kosten van het om- en aankleden van het bezoek waren zodanig uit de hand gelopen, dat de familie Herbert twee jaar later failliet was. Het gebouw en het omliggende park blijven niettemin een bezoek waard.

Limerick

Volg je de westkust iets naar het noorden, kom je in het graafschap Limerick. Limerick en het buur-graafschap Clare worden gedomineerd door de Shannon, de langste rivier van de Britse eilanden. De brede en beschutte monding ervan werd eind jaren dertig in gebruik genomen als landingsplaats voor de vliegboten die de eerste verbinding tussen Europa en Amerika zouden onderhouden. In Foynes is daar een leuk museum over.

In Limerick zelf bevindt zich een schattig museum, met de persoonlijke collectie van John en Gertrude Hunt, Londense kunsthandelaars- en verzamelaars in de eerste helft van de vorige eeuw. Na hun dood werd de collectie aan het land van hun voorouders vermaakt - ze wordt nu tentoongesteld in het voormalig belastingkantoor in Limerick. Tot de collectie behoort een deels ingekleurde pentekening van Renoir. Je moet er wel goed naar zoeken in de vitrinelades van het museum. Verder vind je er een brons van een steigerend paard dat wordt toegeschreven aan Leonardo da Vinci en een oude munt, “die al sinds de Middeleeuwen wordt beschouwd als één van de dertig zilverlingen waarvoor Judas Christus heeft verraden”, aldus de museumtekst. Alweer zo’n onderwerp waarover het na afloop in de pub bij het zacht brandend turfvuur goed napraten is.

Clare

Wie in het najaar de ruige kust zelf wil ondergaan, doet dat het best in het graafschap Clare, en wel met een wandeling langs de kliffen van Moher. Hier beuken de Atlantische golven op 200 meter hoge rotsen. Soms zie je in het water beneden je de zeehonden zwemmen.

Vlak achter de Cliffs of Moher ligt het maanlandschap van The Burren, een aantal tegen het groene landschap afstekende kale kalkrotsen. Zowel boven- als ondergronds kun je hier wandelen, indien gewenst onder de begeleiding van gidsen, die alles afweten van flora, fauna en archeologie.

Zeker in het najaar mag het een geruststelling zijn dat pittoreske plaatsjes als Lisdoonvarna, Kilfenora en Doolin enkele traditionele en moderne restaurants en - misschien nog belangrijker - stemmige pubs herbergt, die ook bij de Ieren zelf naam hebben. Voor als het weer toch een beetje tegenzit, zullen we maar zeggen.
Nu in het nieuws