Verkiezingen op 11 of 18 mei

Print
De verkiezingen van volgend jaar voor Kamer en Senaat hebben niet op zondag 15 juni plaats, ze worden met een goede maand vervroegd tot zondag 11 of zondag 18 mei. Dat kon de redactie gisteren vernemen bij ministers en partijleiders.
 
De voornaamste verklaring voor de vervroeging met een maand is dat men verwacht dat de vorming van een nieuwe regering deze keer langer zal duren dan in 1999 en men in augustus toch nog even met vakantie wil gaan.
 
Voor twee weken liet eerste minister Guy Verhofstadt in een gesprek met de redactie reeds doorschemeren dat de verkiezingen een beetje vervroegd konden worden. Navraag bij de diverse regeringspartijen leert dat dit ondertussen een aanvaard idee is.
 
Dat de verkiezingen niet vervroegd worden tot 30 maart, een andere datum die in de Wetstraat lange tijd de ronde deed, heeft niets te maken met het huwelijk van prins Laurent op 12 april.Wel met het feit dat de regering nog een aantal wetten door het parlement wil laten stemmen. En omdat ze geen goede reden heeft om de verkiezingen te vervroegen.
 
De enige goede reden om te vervroegen is dat de regering-Verhofstadt, naar het voorbeeld van de regering- Dehaene in 1995, vervroegt tot maart om daarna een straffe begrotingscontrole door te voeren en de nodige maatregelen te nemen om de economie terug op gang te helpen. Maar dat zou betekenen dat een steeds optimistische Guy Verhofstadt toegeeft dat het niet zo goed gaat. Dat is natuurlijk uitgesloten, zegt men in regeringskringen. Daarom de zondagen 11 of 18 mei 2003. Een beetje vroeger omdat men denkt deze keer meer tijd nodig te hebben om een regering te vormen. Omdat men zo uit de examens blijft. En omdat men in augustus graag nog een paar weken met vakantie zou gaan.

.

Nu in het nieuws