Aftellen begonnen in race om eerste kloonbaby

De race om de eerste gekloonde mens ter wereld te brengen nadert de finish. Tenminste, als men de deelnemers moet geloven.

AP Ned

Vorige maand kondigde de Italiaanse arts Severino Antinori aan dat in januari een gekloond jongetje wordt geboren. Donderdag beloofde Brigitte Boisselier een meisje, deze maand nog. Boisselier staat aan het hoofd van Clonaid, een bedrijf dat is opgericht door de Raëlianen, een beweging waarvan de leden geloven dat het leven op aarde niet door God is geschapen, maar door buitenaardse wezens.

Boisselier, behalve directeur van Clonaid ook Raëliaans bisschop, komt de baby nog deze maand via een keizersnede ter wereld. De moeder is een Amerikaanse vrouw van in de 30. Uit een van haar eicellen is de kern verwijderd, waarna de eicel is samengebracht met een andere cel uit haar lichaam, aldus Boisselier, die van huis uit scheikundige is en die hard bewijs belooft: een onafhankelijke deskundige zal controleren of het DNA van de baby inderdaad identiek is aan dat van de moeder. De deskundige wordt gekozen door de regisseur van een documentaire over het project.

Los van de ethische vraag naar de wenselijkheid van klonen vinden veel wetenschappers het te riskant experimenten met mensen uit te voeren. Het klonen van dieren gaat zelden goed. Boisselier wijst er echter op dat de medische wetenschap veel ervaring heeft met invitrofertilisatie en dat het klonen van mensen daardoor juist veiliger is dan het klonen van dieren.

Met de Raëlianen onderhoudt Clonaid alleen "filosofische" betrekkingen, geen economische, zegt Boisselier, die weigert bekend te maken waar Clonaid gevestigd is. De Raëlianen zijn genoemd naar hun profeet Raël, een Fransman die in 1973 bezoek kreeg van een buitenaards wezen van ongeveer 1.20 meter lang dat hem het geheim van het leven op aarde onthulde. De mens is niet de schepping van God of het product van evolutie, maar een creatie van hoog ontwikkelde wezens die kennis hadden van DNA, zo geloven de Raëlianen. Boeddha, Mozes, Jezus en Mohammed waren profeten gestuurd door de buitenaardse wezens.

Boisseliers concurrent, de Italiaan Antinori, heeft een vruchtbaarheidskliniek in Rome. Hij haalde in de jaren '90 het nieuws door met eicellen van donoren en hormoonbehandelingen vrouwen nog op hoge leeftijd zwanger te laten worden. Een vrouw wier naam en nationaliteit geheim zijn bevalt begin januari op een geheime plaats onder het toezicht van artsen wier identiteit eveneens geheim is, van een jongetje, kondigde Antinori eind november aan. Veel deskundige medici betwijfelen of Boisselier en Antinori werkelijk in staat zijn een gekloond mens ter wereld te brengen.

Nu in het nieuws