Punklegende Joe Strummer van The Clash overleden

Print
Punklegende Joe Strummer van The Clash is zondag overleden aan een hartaanval. Hij is vijftig jaar geworden. Zijn platenmaatschappij Epitaph liet maandag weten dat hij in zijn huis in Broomfield in het Zuid-Engelse Somerset was overleden.
 
Strummer was gitarist, zanger en samen met Mick Jones songschrijver van de baanbrekende punkband The Clash. John Graham Mellor, zoals hij werkelijk heette, werd in 1952 als zoon van een Britse diplomaat geboren in de Turkse hoofdstad Ankara.
 
In vergelijking met de nihilistische punk van The Sex Pistols was de muziek van The Clash erg politiek geëngageerd, met teksten doordrenkt van linkse idealen. Tussen 1977 en 1982 schreven Strummer en Jones tientallen nummers waarbij ze zich muzikaal lieten inspireren door reggae, rockabilly en punk.
 
Het in 1979 uitgebrachte album London Calling werd door het tijdschrift Rolling Stone uitgeroepen tot het beste album van de jaren '80. De hoesfoto van London Calling, waarop bassist Paul Simonon zijn basgitaar stukslaat, werd in januari van dit jaar nog door Q Magazine uitgeroepen tot beste rockfoto aller tijden. In 1982 begon het fout te lopen met de band, onder meer door de drugsverslaving van de drummer, maar The Clash hield pas in 1985 definitief op te bestaan.

.

Nu in het nieuws