900.000 euro voor verloren benen bij treinongeval

Een Nederlandse vrouw zal vermoedelijk zo'n 900.000 euro aan schadevergoeding ontvangen van de Nederlandse Spoorwegen (NS). De vrouw was op de trein gesprongen net voor het vertrek en met haar hand tussen de deuren geklemd geraakt. Ze kwam onder de rijdende trein terecht en verloor beide benen.

Belga

De rechtbank in Utrecht heeft de NS vorige week volledig aansprakelijk gesteld voor het ongeval. Het is de eerste keer in Nederland dat een rechtbank het wettelijke maximum voor een aansprakelijkheidsvergoeding van 136.000 euro heeft doorbroken.

Volgens de advocaat van de nu 23-jarige vrouw is de rechter boven het maximum gegaan, omdat er sprake is van fouten bij de NS. De deuren waren niet voorzien van een "klembeveiliging" waardoor ze vanzelf opengaan als er iets tussenkomt, en ook niet van "brede rubber profielen". Hoewel de geknelde studente was opgemerkt door de conducteur, kon hij de gesloten deuren niet meer openen omdat de vertrekprocedure in gang was gezet. Hij kon evenmin de machinist waarschuwen want de combifoon werkte niet.

Nu in het nieuws