"Kerstfeest moet afgeschaft"

Print
"Er is alle reden om het kerstfeest als christelijk feest af te schaffen". Dat betoogt de Nederlandse theoloog Van de Beek in zijn boek "De kring om de Messias", dat vorige week verscheen.
 
Het kerstfeest is het enige christelijke feest dat geen Joodse parallel heeft en evenmin vroegchristelijke wortels. Afschaffing van het kerstfeest is daarom geen verlies, maar winst voor de kerk vindt Van de Beek, hoogleraar theologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.
 
De kerk van de eerste eeuwen heeft er geen behoefte aan gevoeld om het geboortefeest van Jezus te vieren. Het is pas ontstaan in de vierde eeuw, toen de kerk de heersende godsdienst van het rijk werd. Het kerstfeest heeft alles te maken met de kerk als rijkskerk en vervolgens als volkskerk. Het is niet de vervulling van een Joods feest maar de opvolger van het Romeinse en Germaanse midwinterfeest. De symbolen stammen niet uit Israël maar uit het heidendom, aldus Van de Beek.
 
"Het verhaal van het arme kind van het kerstfeest is net als alle romantische kerstverhalen het verhaal van het arme kind dat een koning werd. Zulke sprookjes zijn er in overvloed. Juist voor de rijken doen zulke sprookjes het goed. Bij deze invulling van kerstmis krijgen de profetieën over de geboorte van Christus dezelfde betekenis als het herdersverhaal van Vergilius waarin hij de geboorte van een heerser in Rome aankondigt", zegt de Nederlandse theoloog.
 
Zonder goede verworteling in een Joodse achtergrond wordt het kerstverhaal het verhaal van de zoveelste Romeinse keizer, zegt Van de Beek. "Dat is de context van het kerstfeest. Als volksfeest kan het vervolgens allerlei elementen opnemen zoals de kerstboom en tenslotte de kerstman. Ik meen dat er alle reden is het kerstfeest als christelijk feest af te schaffen. Dat is geen verlies voor de kerk, maar winst. Als ze tenminste de moed heeft om zelf uitdrukkelijk afstand te nemen van dit feest", aldus de Nederlandse theoloog.

.

Nu in het nieuws