Prijs ruwe olie op hoogste niveau in 21 maanden

Print
De prijs van ruwe olie blijft stijgen. Dinsdag bereikte de koers op de oliemarkten in de VS het hoogste niveau in bijna twee jaar. In Europa staat Brent-olie, afkomstig uit de Noordzee, op het hoogste punt van de voorbije drie maanden. De oorzaak is de dreigende oorlog in Irak maar ook de aanslepende crisis in Venezuela.
 
De stakingsacties tegen de Venezolaanse regering van Chavez zijn al hun vierde week ingegaan. Het Latijns-Amerikaanse land is de vijfde grootste olie-exporteur ter wereld. Door de acties daalden de olievoorraden al met 3 procent of zo'n 4,1 miljoen vaten, menen analisten.
 
Op de Petroleum Exchange in Londen steeg de prijs van Brent-olie voor levering in februari, dinsdag met 0,3 procent tot 29,82 dollar per vat. Deze olie werd dit jaar al 50 procent duurder. In de Verenigde Staten steeg de prijs voor ruwe olie voor levering in februari, tot 31,85 dollar per vat.
 
Experts sluiten niet uit dat de olie het peil van de 40 dollar per vat overschrijdt als de patstelling in Venezuela niet doorbroken wordt.

.

Nu in het nieuws