Experiment met anti-nucleaire ring rond Washington

In de strijd tegen het terrorisme heeft de Amerikaanse regering eind vorig jaar groen licht gegeven voor een geheim proefproject dat de hoofdstad Washington moest beschermen tegen een nucleaire aanval. Ondertussen is het project stilgelegd. Dat meldt The Washington Post.

Belga

Het systeem, dat "Ring Around Washington" werd gedoopt, moest de wetenschappers in staat stellen een nucleaire bom te detecteren voor deze in werking kon gesteld worden. Het systeem werd in gebruik genomen terwijl het zich nog in de ontwikkelingsfase bevond. Wetenschappers zetten een netwerk van stralingssensoren uit in Washington DC en ook op belangrijke toegangswegen en rivieren.

"Ring Around Washington" is ondertussen stopgezet, aldus de bronnen. In bepaalde omstandigheden waren de sensoren niet in staat gevaarlijke tekens van straling te herkennen. In andere omstandigheden werd alarm geslagen terwijl het ging om medisch afval of de straling van stenen monumenten.

De kans dat de VS getroffen worden door een terroristische aanval is nog steeds even groot als 15 maanden geleden, toen de strijd tegen al-Qaida van start ging.