George Graham niet langer trainer bij Tottenham

Print
LONDEN - De Schotse trainer van Tottenham Hotspur, George Graham, die het blijkbaar beu was dat zijn club geen ambitie heeft om met de Engelse top mee te kunnen, stapte vrijdag op. Over 3 weken spelen de Spurs een belangrijk FA Cup-duel tegen de Noord-Londense aartsrivaal FC Arsenal.
Vrijdag kwam er een abrupt einde aan de samenwerking tussen de coach en de club, na een gesprek met de nieuwe Tottenham-ondervoorzitter David Buchler. Buchler, die pas 10 dagen in dienst is bij de Londense club, zei dat beiden er van overtuigd waren dat een samenwerking niet mogelijk was. Buchler gaf toe dat er tijdens het onderhoud "behoorlijk harde woorden" waren gevallen, maar zei dat hij een trainerswissel niet voorzien had. De ondervoorzitter was behoorlijk boos toen hij eerder deze week enkele details over een vorig gesprek met Graham (betreffende het verlagen van het budget van de club) in de Engelse kranten zag verschijnen.

Graham, die nooit werd aanvaard door de fans van de Spurs vanwege zijn Arsenal-verleden, staat al een tijdje onder druk omdat de resultaten uitblijven. Hij bekloeg zich er eerder al over dat de club niet bereid is in nieuwe spelers te investeren om mee te kunnen met clubs als Manchester United, Arsenal, Leeds, Liverpool en Chelsea.

George Graham won in zijn debuutjaar bij Arsenal in 1987 meteen de League Cup met de Gunners. Later behaalde hij er twee landstitels, de Europabeker der Bekerwinnaars, de FA Cup en opnieuw een League Cup. Zijn succesreeks op Highbury kende in 1995 een dramatisch einde, toen hij werd ontslagen door het Arsenal-bestuur na verdenking van financieel gesjoemel bij een spelerstransfer. Nadat hij één jaar werd geschorst door de FA, werd Graham twee jaar trainer bij Leeds United voor hij terugkeerde naar Londen als vervanger van Christian Gross bij Tottenham Hotspur, waarmee hij in 1999 de League Cup won.

Ex-bondscoach en Southampton-coach Glenn Hoddle werd onmiddellijk genoemd als kandidaat-overnemer bij Tottenham. Ook Gianluca Vialli (ex-Chelsea) komt in aanmerking. Hulptrainer David Pleat zal de ploeg dit weekend tegen Coventry City leiden.

"Ik had deze week een gesprek met George Graham en David Pleat en vond vanmorgen alle details van onze ontmoeting breed uitgesmeerd in de pers", aldus Buchler. "Ik riep George binnen voor een verklaring, maar een afdoende uitleg kreeg ik niet van hem. Ik probeer hier een samenhangend team - van de onderste tot de bovenste regionen - samen te stellen en dan moet iedereen aan hetzelfde zeel trekken. Het is zo al een hectische periode binnen de club met de op stapel staande halve finale in de FA Cup en de onderhandelingen met de spelers over nieuwe contracten. Hij vond niet dat hij iets verkeerd had gedaan met de pers in te lichten over de inhoud van ons privé-onderhoud. Toen zijn er harde woorden gevallen. We kwamen overeen dat wij niet samen konden werken binnen deze vereniging. Ik ben niet bereid iemand in dienst te hebben die geen teamspeler is en die niet denkt in het belang van de club".
Nu in het nieuws