'Er zijn geen vampiers in Malawi'

Print
Nee, Malawi wordt niet geteisterd door vampieren die midden in de nacht toeslaan en bloed uit je lichaam zuigen. Dat is de strekking van een nieuwe voorlichtingscampagne van de regering van het kleine, door hongersnood geteisterde Afrikaanse land.
 
De geruchten over vampieren doken een week of drie geleden voor het eerst op. Inmiddels grenst de angst voor vampieren in het zuiden van het land aan massahysterie. Vorige week sloegen dorpelingen een man dood omdat zij er heilig van overtuigd waren dat hij een vampier was. Drie priesters ontkwamen ternauwernood aan hetzelfde lot.
 
Een kamp van hulpverleners die op het platteland een put kwamen slaan werd kort en klein geslagen omdat het om het hoofdkwartier van de vampiers zou gaan.
 
De president van Malawi, Bakili Muluzi, noemt de geruchten ongefundeerd en kwaadaardig. Volgens de president zijn de vampierverhalen de wereld in gebracht door de oppositie, die de regering ervan beschuldigt hulporganisaties menselijk bloed te bieden in ruil voor voedselhulp.

.

Nu in het nieuws