Pioneer 10 liet van zich horen

De NASA heeft contact gekregen met de ruimtesonde Pioneer-10 die zich op 12,10 miljard kilometer van de aarde bevindt. Ingenieurs kregen op 5 december contact met de sonde. Zij konden echter het signaal, dat juist onder de drempelwaarde viel, niet vasthouden. Er is aldus geen telemetrie verkregen.

Belga

Een signaal van Pioneer-10 doet er aan lichtsnelheid 22 uren en 25 minuten over om ons te bereiken. Het ruimtetuig stuurde in maart, dertig jaar na zijn lancering, voor het laatst gegevens door. Het bleek toen dat de sonde nog altijd gezond was.

De Pioneer-10 werd op 2 maart 1972 gelanceerd en was de eerste sonde om gedetailleerd de reuzenplaneet Jupiter te bestuderen. Pioneer-10 werd in 1983 het eerste door mensen gemaakte ruimtetuig dat voorbij de baan van Pluto vloog. Het was ook de eerste sonde die door de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter vloog.

Terwijl de sonde zich aan de rand van ons zonnestelsel bevindt, heeft de NASA bewust geen continu contact meer. De eigenlijke missie eindigde vrijwillig op 31 maart 1997.

Het zal nog 126.000 jaar duren eer de Pioneer-10 helemaal van de gravitatie van de Zon verlost is. Van dan af, komt de sonde onder de invloed van de sterren die zij passeert. De eerste bevinden zich in het sterrenbeeld Stier.

Nu in het nieuws