Wolken boven grootste maan van Saturnus ontdekt

In de atmosfeer van Titan, de grootste maan van de planeet Saturnus, zijn er wolken. De nabij de zuidpool van de maan ontdekte massa's bestaan maar betrekkelijk kort en bevatten methaan. Dat schrijven onderzoekers van het California Institute of Technology (Caltech) in Pasadena in het tijdschrift Nature.

Belga

Omdat de samenstelling en de druk van de atmosfeer op deze maan op die van de aarde lijken, zou de ontdekking van de wetenschappers kunnen betekenen dat er op Titan een soortgelijk weerssysteem als op de Aarde bestaat.

Onderzoekers hadden het bestaan van wolken boven Titan al voorspeld, maar nu is het bestaan ervan met beelden aangetoond. Toen deze werden gemaakt, behoorde de zuidpool tot het meest door de Zon verwarmde deel van de Saturnus-maan. De wetenschappers vermoeden dat de wolken in vijftien jaar van de zuidpool naar de noordpool trekken. Dat is een half jaar op Saturnus, omdat deze planeet in dertig jaar om de Zon draait.

Saturnus is vanuit de Zon gerekend de zesde planeet van het zonnestelsel. Het hemellichaam heeft zeker achttien manen en maantjes. Titan is met een doorsnee van 5.150 kilometer de grootste.

Nu in het nieuws