Ook VN ziet het klimaat warmer worden

De temperatuur van de aarde zal in 2002 naar verwachting de op twee na hoogste worden sinds 140 jaar geleden werd begonnen met mondiale temperatuurmetingen. Het meteorologisch bureau van de Verenigde Naties heeft dit dinsdag bekendgemaakt.

AP Ned

Het bureau constateert dat de stijgende temperaturen gepaard gaan met "buitenissige" weersomstandigheden zoals overstromingen, maar voegt hieraan toe dat een rechtstreeks verband niet is aangetoond.

De gemiddelde temperatuur over 2002 bedroeg ongeveer 14,5 graden Celsius, tegen 14,42 graden vorig jaar. Het record, 14,57 graden, werd in 1998 gevestigd. De tien warmste geregistreerde jaren vonden alle plaats sinds 1987. Sinds 1900 is de mondiale oppervlaktetemperatuur gestegen met ruim 0,6 graden Celsius.

Het Intergouvernementele Forum voor Klimaatverandering, het wetenschappelijke orgaan dat in opdracht van de VN de klimaatveranderingen in kaart brengt, heeft gewaarschuwd dat de temperatuur de komende eeuw wellicht vijfmaal zo snel zal stijgen als in de vorige eeuw. Het forum meent dat menselijke activiteit verantwoordelijk is voor de stijging.

Nu in het nieuws