Cera-literatuurprijzen voor Lambrecht en Van De Sompel

De tweejaarlijkse Prijs Cera Foundation voor de Geschiedenis van het Vlaamse Platteland is donderdagavond in Leuven uitgereikt aan Thijs Lambrecht in de categorie der academische werken. Bij de andere werken werd André Van De Sompel bekroond. De prijs ter waarde van 2.500 euro bekroont werken over de geschiedenis van een dorp of streek die bij voorkeur een veelzijdig beeld geven van de landelijke samenleving.

Belga

De studie van Lambrecht, uitgegeven door het Belgisch Centrum voor Landelijke Geschiedenis, handelt over "Relaties van arbeid en pacht op het platteland tijdens de 18e eeuw". Aan de hand van de handboeken van een pachter analyseert hij exploitatie en werking van een belangrijk 18de eeuws landbouwbedrijf. Naast economische, sociale en financiële aspecten komen hierbij ook menselijke relaties van eigenaars, knechten, meiden en pachters aan bod wat volgens de jury een verrrassende kijk oplevert op het dagelijks leven en werken op een groot bedrijf in een klein dorp.

Het werk van André Van De Sompel gaat over een wijkfeest in de gemeente Kalken. De lezer komt volgens de jury bij aandachtige lectuur uit op "een aardig stuk geschiedenis in een dynamische wijk waar de aanwezigheid van een stel herbergen en rivaliteit tussen twee lokale brouwers wezenlijk bijdragen tot het ontstaan van een uitzonderlijke band tussen de bewoners".

Nu in het nieuws