Musical "Chicago" uitgesproken favoriet voor Golden Globe Awards

De musical "Chicago" heeft acht nominaties in de wacht gesleept voor de prestigieuze Golden Globe awards, de door de buitenlandse filmpers in de VS toegekende filmprijzen die als de belangrijkste graadmeter voor de Oscars worden beschouwd. De Hollywood Foreign Press Association maakte de namen van de genomineerden voor de 60ste uitreiking van de Globes donderdag in Los Angeles bekend.

Belga

Renee Zellweger, Catherine Zeta Jones en Richard Gere, de acteurs uit "Chicago", behoren tot het uitverkoren kransje dat mogelijk een Golden Globe krijgt. Andere grote kanshebbers zijn het Virginia Woolf-drama "The Hours" met zeven nominaties, waaronder een voor hoofdrolspeelster Nicole Kidman (als de beroemde schrijfster) en de eigenzinnige komedie "Adaptation" met zes nominaties waaronder die voor beste acteur (Nicolas Cage) en beste regisseur (Spike Jonze).

In de categorie drama dingen naast "The Hours" ook "About Schmidt" met Jack Nicholson, Martin Scorseses epische "Gangs of New York" met Leonardo diCaprio en Daniel Day-Lewis, "The Lord of the Rings: The Two Towers" en het Holocaust-drama "The Pianist" van Roman Polanski mee. De shortlist in de categorie Beste Acteur in een dramatische film bestaat uit Michael Caine (in de Graham Greene-verfilming "The Quiet American"), Daniel Day Lewis ("Gangs of New York"), Leonardo Di Caprio ("Catch Me If You Can"), Jack Nicholson ("About Schmidt") en Adrien Brody ("The Pianist").

Nicole Kidman moet als genomineerde voor "dramatische" actrice haar mannetje staan tussen medactrice uit "The Hours" Meryl Streep, Salma Hayek als kunstenares Frida Kahlo in Judie Taymors "Frida", Diane Lane voor "Unfaithful" en Julianne Moore voor "Far From Heaven".

De Golden Globe voor de regie komt in handen van Martin Scorsese ("Gangs of New York"), Nieuw-Zeelander Peter Jackson ("The Lord of the Rings: The Two Towers), de Brit Stephen Daldry ("The Hours"), Spike Jonze ("Adaptation"), Rob Marshall ("Chicago") of Alexander Payne ("About Schmidt").

De Charles Dickens-klassieker "Nicholas Nickleby" maakt een behoorlijke kans om in de categorie 'musical en comedy' op het ereschavotje te eindigen, al moet de prent opboksen tegen het onvermijdelijke "Chicago", "Adaptation", "About a Boy" en de onafhankelijke lowbudget-succesfilm "My Big Fat Greek Wedding".

Beste acteurs in de categorie comedy en musical zijn Adam Sandler in "Punch Drunk Love", Nicholas Cage in "Adaptation", Richard Gere in "Chicago", Hugh Grant in "About a Boy" en Kieran Culkin in "Igby Goes Down". Renee Zellweger en Catherine Zeta-Jones zijn beiden genomineerd als beste actrice in de categorie comedy en musical. De anderen zijn Nia Vardalos in "My Big Fat Greek Wedding", Goldie Hawn in "The Banger Sisters" en Maggie Gyllenhaal in "Secretary".

Voor de Globes voor beste niet-Engelstalige film nemen het Duitse epos "Nirgendwo in Afrika", het Spaanse "Hable con Ella" van Pedro Almodovar, "Balzac et la petite tailleuse chinoise" (Frankrijk), "Cidado de Deus (Brazilië), "Hero" (China) en het antiklerikale "El crimen de padro Amaro" (Mexico) het tegen elkaar op.

Bij de televisiereeksen is oudgediende "The Sopranos" uitgesproken favoriet. In de categorie drama krijgt de maffiareeks concurrentie van "The West Wing", "Six Feet Under", "The Shield" en "24". De genomineerden in de comedyreeks zijn "The Simpsons", "Will & Grace", "Sex and the City", "Curb Your Enthusiasm", en "Friends". De Golden Globe awards worden op 19 januari 2003 uitgereikt. De show is live op de Amerikaanse televisie te zien.

Nu in het nieuws