Hersenen van Ulrike Meinhof 26 jaar na dood begraven

De hersenen van de Duitse terroriste Ulrike Meinhof zijn in Berlijn begraven, nadat ze 26 jaar lang waren bewaard voor wetenschappelijk onderzoek. Dat heeft dochter Bettina Roeh van de medeoprichtster van de terreurbeweging Rote Armee Fraktion (RAF) vrijdag bekendgemaakt.

Belga

Een urn met de as van de hersenen is donderdag in besloten kring begraven op het kerkhof van Berlin-Mariendorf, naast het graf van Ulrike Meinhof, zo lichtte de dochter toe. Bettine Roeh onthulde in november dat de hersenen van haar moeder niet waren begraven met het lichaam. Ze bleken zonder toestemming van de familie te zijn bewaard, eerst in Tübingen en later in een psychiatrisch instituut in Magdenburg.

De dochters van Meinhof, die in 1976 in gevangenschap overleed, hadden de hersenen vorige maand via de rechter opgeëist om die alsnog te kunnen begraven.

Vorige maand werd tevens bekend dat de hersenen van drie andere RAF-leden, Baader, Ensslin en Raspe, zoek zijn. De drie pleegden net als Ulrike Meinhof zelfmoord in hun cel. Ook hun hersenen zijn na hun dood in 1977 naar Tübingen overgebracht, maar daar zouden ze inmiddels niet meer zijn.

Nu in het nieuws