Waarschuwing: strafschoppen schaden uw gezondheid

Strafschoppenreeksen die voetbalwedstrijden moeten beslissen zijn altijd al onderhevig geweest aan kritiek. Nu is er een bijkomend argument voor de tegenstanders: zij veroorzaken hartaanvallen. Volgens een artikel in het British Medical Journal nam het aantal hartaanvallen in Engeland toe met 25 procent toen het land van Argentinië op het WK van 1998 in Frankrijk op strafschoppen verloor.

AP Ned

Onderzoekers verzamelden gegevens over ziekenhuisopnames van vóór, tijdens en na de wedstrijd en vergeleek ze met dezelfde periodes in 1997 en 1999. De gegevens hebben betrekking op alle opnames wegens hartaanvallen, beroertes, verkeersongelukken of zelfmoordpogingen.

Op de dag van de wedstrijd tegen Argentinië, beslist door strafschoppen, en de twee dagen erna liepen de opnames voor acute hartaanvallen op met 25 procent. Voor zelfmoord werd geen opvallende stijging gemeten.

Volgens de onderzoekers konden veel mensen die de wedstrijd op TV zagen de spanning niet aan. Door de speciale rivaliteit tussen de twee landen zorgt een voetbalwedstrijd, en zeker een strafschoppenserie, voor hoog oplopende spanning bij de toeschouwers.

In 1998 keken naar schatting 24 miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk naar de beladen wedstrijd, waardoor het het best bekeken tv-programma van dat jaar was.

"Afgezien van de sportieve eerlijkheid van penalty's is het misschien geen slecht idee om de loterij die een strafschoppenreeks is, af te schaffen met het oog op de volksgezondheid", schrijven de onderzoekers.

Nu in het nieuws