Vanneste gaat VLM Airlines leiden

Johan Vanneste wordt vanaf 2 januari volgend jaar de nieuwe managing director bij VLM. Dat maakte de Vlaamse luchtvaartmaatschappij donderdag bekend.

Belga

Vanneste vervangt Piet Wauters die in september het bedrijf verliet. Nadien werd met de figuur van Pierre Van Drooghenbroeck een interim-CEO aangesteld, en werd de zoektocht naar een nieuw bedrijfsleider bij VLM voortgezet. Van Drooghenbroeck blijft ook de eerste twee weken van januari op post, om een "zachte overgang" te verzekeren.

Vanneste (42 jaar) is geen onbekende figuur in de luchtvaartwereld. De man heeft nagenoeg zijn hele carrière in deze sector doorgebracht. Na zijn studies als ingenieur vliegtuigbouw met een korte tussenstop in de media -bij motorcycle magazine- ging hij in 1986 bij Asco Aero Industries aan de slag. Nadien volgden nog functies bij Belgavia (nu Aviapartner), als Aircraft Line Maintenance manager, en het intussen failliete Air Belgium, als managing director.

De voorbije twee jaar leidde hij DAT, tot april 2002. Nadien was hij bij opvolger SN Brussels Airlines verantwoordelijk voor de operaties (COO).

Bij VLM wacht hem een grote uitdaging. De luchtvaartmaatschappij, die vliegt vanaf de luchthaven van Deurne, probeert stand te houden tussen de prijsbrekers en de grote maatschappijen. Door op een zakenpubliek te mikken, en een beperkt aantal bestemmingen -hoofdzakelijk zakenbestemmingen- aan te vliegen, slaagde VLM erin 2001 in met een lichte winst af te sluiten.

Nu in het nieuws