Belgische Consul bezorgt prostituees in Marokko visa

Jacques Huygen, Belgisch consulgeneraal in Marokko, is niet meer op zijn post. Minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel heeft hem teruggeroepen nadat aan het licht kwam hoe de man letterlijk lichtzinnig met visa omsprong. Huygen hield zich op in de kringen van prostituees die hij hand- en spandiensten verleende, vooral met visa. In België heeft het ministerie klacht ingediend tegen zijn eigen consul.

ghouben

De Marokkaanse kranten spreken over het Belgische schandaal. Al veel langer circuleerden er geruchten over de consul- generaal in Casablanca, Jacques Huygen. Hij frequenteerde twijfelachtige plaatsen en als getrouwd man zou hij een relatie hebben met een Marokkaanse (ex-)prostituee. Een buitenechtelijke relatie is in Marokko wettelijk verboden.

De vrouw introduceerde Huygen dan weer in de prostitutiewereld. De consul-generaal voorzag de dames zonder veel vragen van een visum, waarop ze naar Europa kwamen om zich hier te prostitueren. Sommige van die visa zouden verleend zijn op basis van valse papieren. De zaken kwamen in november aan het licht.Toen werd de consul-generaal naar België teruggeroepen.

De voorzitter van het directie-comité, Jan Grauls, wilde een diepgaand onderzoek. Het was ook mogelijk dat Huygen in een opgezette val was getrapt. Na drie verhoren en een inspectie in Casablanca, werd de consul echter definitief teruggeroepen en is er bij het Brusselse parket klacht ingediend. De maîtresse van de consul is in Casablanca al gerechtelijk vervolgd.

Haar zaak kwam vorige week voor. Zij werd veroordeeld tot vier jaar cel, 300 euro boete en verbanning uit Casablanca voor vijf jaar. De veroordeling was gebaseerd op haar relatie met de consul en valsheid in geschrifte. Buitenlandse Zaken zit bijzonder verveeld met de zaak, zeker nu er zo gesleuteld wordt aan een goede relatie met Marokko.