Afrikaanse 'tovenaar' veroordeeld tot 10 maanden

Een 38-jarige man uit Kameroen, die in Schaarbeek verblijft, is dinsdag door de Hasseltse correctionele rechtbank veroordeeld tot een effectieve celstraf van tien maanden en 500 euro boete, omdat hij met een zogenaamde magische truc geld kon verdubbelen.

Belga

Hij noemde zichzelf de "grote tovenaar". De feiten van poging tot misbruik van vertrouwen speelden zich af in Herk-de-Stad tussen begin september en 20 oktober 2001.

De grote tovenaar beweerde dat hij met een chemisch procédé een geldsom kon verdubbelen. Van een goedgelovige man uit Herk-de-Stad ontving hij 37.184 euro voor de magische truc. Het geld belandde in een emmer en werd overgoten met het product Betadine. De biljetten verkleurden.

Na vier uur was het geld niet verdubbeld, maar bleken de biljetten onbruikbaar. De man uit Kameroen beweerde dat hij het geld kon ontkleuren. Volgens zijn procédé met vitamine C zouden de biljetten weer ontkleurd worden, maar door zijn arrestatie kon hij die niet meer uitvoeren.

Volgens de rechtbank is zijn verklaring ongeloofwaardig en was het alleen zijn bedoeling de 37.000 euro in te ruilen tegen valse biljetten.

Nu in het nieuws