Moeder Theresa in oktober 2003 zaligverklaard

Wijlen Moeder Theresa wordt volgend jaar zalig verklaard. Paus Johannes Paulus II heeft daartoe vrijdag de nodige decreten ondertekend. De plechtige ceremonie vindt plaats op 19 oktober 2003. Dat heeft priester Brian Kolodiejkhuk, de advocaat die het proces voor de zaligverklaring van de kloosterzuster uit Calcutta bij het Vaticaan aanhangig maakte, meegedeeld.

Belga

Op die dag worden op het Sint-Pietersplein in Rome, waar de plechtigheid vermoedelijk zal plaatsvinden, honderdduizenden gelovigen van over de hele wereld verwacht. Een zaligverklaring is voor overleden katholieken meestal de voorbode voor een heiligverklaring.

Het eerste decreet dat de paus vrijdag goedkeurde, looft de "heroïsche deugden" die de Albanese zuster tot aan haar dood in 1997 heeft uitgevoerd. Het tweede decreet erkent de authenticiteit van een mirakel dat aan moeder Theresa wordt toegeschreven. In 1998 genas de 30-jarige Monika Besra uit India van kanker nadat ze door moeder Theresa werd verzorgd.

De paus had kort na het overlijden van de non al aangedrongen om het proces voor haar zaligverklaring snel op te starten. Sommigen gingen er toen van uit dat de zaligverklaring al tijdens het Jubeljaar 2000 zou gebeuren. Het proces duurde echter veel langer dan aanvankelijk werd voorzien.

In 1979 kreeg Moeder Theresa, die zich voor de armsten en de verstotenen in de krottenwijken van Calcutta inzette, de Nobelprijs voor de Vrede. In 1950 stichtte ze de congregatie van de Zusters van de Naastenliefde, die momenteel 4.000 leden telt.

Nu in het nieuws