Aanhoudingen in Frankrijk grote slag tegen ETA

De Franse politie heeft in samenwerking met de Spaanse politie tien vermoedelijke leden van de Baskische ETA aangehouden, onder wie de militaire leider van de separatistische terreurorganisatie, Ibon Fernandez de Iradi. De Spaanse minister van binnenlandse zaken Angel Acebes zei vrijdag dat de gewapende afscheidingsbeweging hiermee "een van de grootste slagen van de afgelopen jaren" is toegebracht, maar waarschuwde dat de ETA nog steeds in staat is te moorden en nieuwe commando's te vormen.

AP Ned

De arrestaties werden donderdag en vrijdag verricht in het zuidwesten van Frankrijk: drie in Arcachon, twee elk in Pau, Tarbes en Bayonne en één in Lourdes. Aanvankelijk was ook de aanhouding van een ander kopstuk van de ETA gemeld, maar de vrouw in kwestie bleek niet Ainha Garcia Montera, maar Beltzane Obanos (22) te zijn.

Bij de huiszoekingen vond de Franse politie ook een grote hoeveelheid wapens en explosieven.

Twee dagen voor de aanhoudingen arresteerde de Spaanse politie twee vermoedelijke ETA-leden die waarschijnlijk een aanslag met een autobom voorbereidden op een winkelcentrum in de Spaanse hoofdstad Madrid. Aan de aanhouding ging een schietpartij vooraf, waarbij een lid van de Guardia Civil werd gedood en een ander zwaar gewond raakte.

De ETA wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van meer dan achthonderd mensen in de afgelopen 34 jaar.

Nu in het nieuws